• Je bent hier:

Onderhoud van uw StarKozijn kozijnen

Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van uw kozijnen. U heeft een kwaliteitsproduct gekocht waar u vele tientallen jaren plezier van zal hebben. Naast het fraaie uiterlijk zult u het waarderen dat u niet meer om de paar jaar de kozijnen hoeft te schilderen. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud.

Om de kozijnen een fraai uiterlijk te laten behouden blijft het onderhoud beperkt tot het schoonmaken van de kozijnen en het controleren van het hang-en sluitwerk. Hieronder vindt u tips hoe u de kozijnen in top conditie kunt houden.

Onderhoudstips

In ieder geval is voor het reinigen het gebruik van schuurmiddelen en agressieve stoffen of aromatische oplosmiddelen zoals wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, spiritus en dergelijke niet toegestaan.

Enkele speciale aandachtspunten:

  • Nooit de kozijnen droog reinigen om krassen of schrammen op het oppervlak te voorkomen.
  • Nooit overgaan tot het verven van de kozijnen.

De kozijnen kunnen gewoon worden gewassen met behulp van een zachte vochtige spons, eventueel doordrenkt met een niet-schurend huishoudelijk reinigingsmiddel op waterbasis, het best kunt u Dreft, of een soortgelijk afwasmiddel gebruiken. (niet op basis van o.a. ammoniak en chloorhoudende producten zoals bleekwater). Moeilijk te reinigen profielen kunnen worden behandeld met schoonmaakmiddelen, verkrijgbaar bij uw StarKozijn leverancier.

Let op: Kozijnen met een houtnerfstructuur afwerking mogen niet gereinigd worden met een stoomreiniger.
Het gebruik hiervan laat witte vlekken achter die moeilijk te verwijderen zijn. Kozijnen met houtnerfstructuur kunnen niet goed tegen middelen als glasex gelieve deze dan ook niet te gebruiken.

Richtlijnen voor het verwijderen van vlekken en beschadigingen

Krassen of schrammen kunnen worden verwijderd. Het wordt sterk afgeraden dit zelf te doen. Als eenmaal een bepaalde behandeling is toegepast kan er soms onherstelbare schade toegebracht zijn. Gelieve bij de minste twijfel contact op te nemen met uw StarKozijn Vakbedrijf.

Dichtingen

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de glas- en aanslagdichtingen is ofwel EPDM (ethyleen propyleen dimonomeer) ofwel TPE (thermoplastisch elastomeer). Om de soepelheid te behouden en de levensduur te verlengen is het aangeraden de dichtingen jaarlijks te behandelen door ze met talkpoeder in te wrijven. Ze mogen niet in contact komen met geconcentreerde reinigingsmiddelen of producten op die basis.

Hang- en sluitwerk

PVC ramen worden steeds voorzien van een duurzaam hang- en sluitwerk. Voor het garanderen van een storingsvrije werking en een lange levensduur dienen alle bewegende delen echter minstens 1 maal per jaar te worden gecontroleerd en gesmeerd, dit kan met siliconenspray.

Het eventueel nastellen van ramen en deuren dient door StarKozijn (tot 2 jaar na montage valt dit onder de garantie) of een vakbekwame persoon te gebeuren. Bij foutief afstellen kunnen hang- en sluitwerk onderdelen onherstelbaar worden beschadigd en dienen dan te worden vervangen.

Alle blog berichten